top of page

 PRAKTISK INFO 

 Sted 

Hovedbiblioteket, Rendsburggade 2, 9000 Aalborg

 

 Arrangør 
University College Nordjylland, Tech College Aalborg, Aalborg Universitet og Aalborg Kommune
 
 Max antal deltagere 

Børn under 12 år skal være ifølge med og under opsyn af voksne, og grupper på over 10 personer skal henvende sig til guider i udstillingen. Er der tale om grupper over 20 skal man bestille tid i for vejen. 

 UNIVERSITARIUM:

 - ENERGI TIL DET HELE!  

//HOVEDBIBLIOTEKET 

Vi har åbnet for videnskabet og du leger! 

 

Universitarium er et sommereksperimentarium, hvor du kan se nærmere på udfordringer og fænomener du hører om eller møder i din hverdag. Universitarium 2019 handler om energi og hvordan du får den både billigt og bæredygtigt på samme tid.

 

 

Hver dag bruger du masser af energi! Men kan du få nok energi til alt det, du gerne vil? 

Du bruger din telefon, tænder lyset, koger vand, tager bad og kører måske bus eller bil. Om vinteren tænder du nok også for varmen i dit hus. Men hvor kommer energien fra? Universitarium 2019 handler om, hvordan vi får energi til det hele. Det er en udfordring, for du vil nok gerne have energi både billigt og bæredygtigt, og nogle gange er det endda teknisk muligt. Det kan være svært at få alle tre ønsker opfyldt på en gang. 

I Universitarium kan du teste, hvad du selv ved og undersøge mere om hvad der får lys i pæren og hjulene til at køre rundt.   

Hvor kommer energien fra? 

Hvordan gør vi en vindmølle mest effektiv og bæredygtig? Kom og leg med sand og vand, og se hvordan du får møllen til at stå – uden at vælte i blæsten! Test hvor effektiv, du selv kan lave en vindmølle. Naturen er flere millioner år om at lave den eftertragtede olie. Kan vi efterligne processen, så vi er klar på et par timer? Prøv selv at lave halm om til olie!

 

Hvordan gemmer vi energien?

Når vindmøllerne løber løbsk i en storm ville vi da gerne kunne gemme al den dejlige el til senere. Men hvordan gør man det? Jo, vi omformer el til en anden slags energi. Vi kan gemme den som varme i vand eller sten, vi kan bruge den til at lave brint. Batterier er også en ide, men de er ikke altid så gode for miljøet.

Hvordan bruger vi energien? 

Hvis vi skal have glæde af al den gode energi, skal vi også se lidt på, hvordan man bruger den. 

Er en hybridbil bedre end en dieselbil? Og hvordan virker de egentlig? Hvad er forskellen på en benzin og en dieselmotor? Find også ud af hav en dansk opfindelse laver i en Tesla. 

Hvor meget strøm bruger du til daglig? Mærk på din egen krop hvor meget energi det kræver at lave strøm, hvis du selv skal producere det. 

 

Universitarium handler omår om verdensmål #7, bæredygtig energi. Se mere her: 

www.verdensmaalene.dk

 
 Målgruppe 
3. – 10. klasse – men alle aldre kan få glæde af udstillingen.
 
 Tidspunkt 

Fra 29. juni –  12. aug 2019 : Åbent alle ugens dage kl. 10-17

 

Fra 13. aug – 27. sept 2019: Åbent lørdag og søndag 10-17. 

På hverdage i perioden 13. aug til 27. sept. 2019 er der særlige rundvisninger for skoleklasser. Se mere og tilmeld dig på www.universitarium.dk

 
 
 Tilmelding  
Ikke nødvendigt medmindre I kommer som gruppe.
bottom of page